top of page

Interieur Toolkit

W Architectuurstudio werd gevraagd om een inrichtingsplan te ontwikkelen voor het nieuwe onderwijsgebouw van AERES Wageningen (voorheen Stoas Vilentum Hogeschool) ontworpen door BDG architecten. Het inrichtingsplan resulteerde in het Stoas Handboek en biedt de school houvast bij gefaseerde realisatie van hun project in de komende 10 jaar.

 

Edith Winkler van W Architectuurstudio stelde voor om de keuzes voor de inrichting van het gebouw te maken aan de hand van het verhaal van de school.  Het onderwijs volgt de natuur als inspiratie en voorbeeld. Elk geselecteerd object en meubel draagt bij aan de beleving daarvan. De enscenering van de objecten en meubels in de ruimte vormen een leer/werklandschap met diverse plekken en sferen. Ook dat sluit aan bij het Stoas verhaal, de natuur is immers divers in haar verschijningsvormen.

Aanraakbare, handgemaakte elementen worden gecombineerd met efficiente meubels met gladde oppervlaktes. Daardoor ontstaat een beleving die niet alleen visueel maar ook tastbaar is.
 

Het boek is opgebouwd uit basics en specials.  Zonder de basics kan de school niet draaien, denk aan lesmeubilar, en de specials  geven de plek een uniek karakter, zoals de boomhut in de centrale hal. Stilzitten en concentratie wordt afgewisseld met beweging, zoals roeien op een van de waterrowers. Deze houten roeiapparaten gebruiken de natuurlijke weerstand van water, waardoor minder snel blessures ontstaan terwijl de roeibeleving niet wordt verstoord door hinderlijke mechanische bijgeluiden.   

 

 

Stoas Handboek
bottom of page