Utrecht Bungalow Make Over _ W-Architectuurstudio_edited.png

Make over jaren 70 bungalow

Toekomstbestendige woning

Tijdens de pandemie is gewerkt aan dit project: een bungalow uit de 70-er jaren in Utrecht Rijnsweerd. De opgave bestond uit een casco renovatie, verduurzaming en uitbreiding van een bestaande bungalow uit de jaren 70. De woning is aanvullend geisoleerd, er is een warmtepomp geplaatst en de woning is voorzien van vloerverwarming met een moderne gietvloer. Er zijn twee volumes bijgebouwd: een transparante uitbouw aan de tuinzijde en een dakopbouw met extra slaapkamers. Ook het interieur is mee ontworpen waardoor het huis als maatpak om de nieuwe bewoners heen past.

Indoor Outdoor

Bijzonder aan de locatie is dat je woont in het groen, op vijf minuten fietsen vanaf de binnenstad van Utrecht. De begroeide muur op de erfgrens hebben we als bonusonderdeel in het ontwerp opgenomen als een greenwall XXL. Door het hele kavel als leefgebied op te vatten en door de gevels te voorzien van hoge glaspuien rondom, is het onderscheid tussen binnen en buiten nagenoeg verdwenen. 

Zichtlijnen zijn zoveel mogelijk vrij gehouden om het ruimtegevoel niet te doorbreken; vanuit nagenoeg elk punt is de woning ervaar je bomen en groen. 

Het indoor-outdoor gevoel wordt nog versterkt door echte boomstammen toe te passen als draagconstructie ter plaatse van de nieuwe uitbouw op de begane grond. De gietvloer loopt gelijkvloers door in de terrassen, wat het in elkaar overvloeien van binnen en buiten versterkt. 

Langs de achtergevel bieden hoge schuifwanden de mogelijkheid om de verbinding tussen de ruimtes op de begane grond open te houden waardoor je een continue ruimtebeleving open houdt. Op de verdieping is per kinderkamer een verlijmd glazen erker opgenomen met indoor-outdoor chill plekjes waar je een kussen kunt neerleggen.

Flexibel en adaptief

De oorspronkelijke achtergevel is helemaal geopend naar de tuin met grote glazen puien. De aangrenzende ruimtes, slaapkamer, werkkamer en een deel van de keuken, hebben grote schuifwanden ter plaatse van de aansluiting met de achtergevel.  die naar wens open of gesloten kunnen worden. Deze ruimtes staan in open verbinding met elkaar waardoor je lange zichtlijnen houdt naar het groen. Als je bijvoorbeeld geconcentreerd wilt werken, doe je de schuifwanden dicht en heb je de afzondering die nodig is. Fijn als je regelmatig thuis werkt, een mogelijkheid die we na de ervaring van afgelopen jaar een essentieel onderdeel van de woning is gebleken.

De woning is levensloopbestendig. De begane grond is rolstoeltoegankelijk. Op de verdieping slapen nu de kinderen, maar dat kan op termijn ook verzorging aan huis zijn.

Bouw-en ontwerpteam:

Architect: W-Architectuurstudio - Edith Winkler 

Interieur: W-Architectuurstudio - Edith Winkler in samenwerking met Miriam Dallinga

Grafisch ontwerp (gevelpatroon): in samenwerking met Edgar Walthert

Bouwadvies: VDNDP

Constructeur: VanDijke BV

Aannemer: Bouwbedrijf Dirk Bos 

Interieurbouw: VIP interieurbouw | Pieter Verdoorn

 

Fotografie en styling: 

JansEm | Jansje Klazinga en Emmy van Dantzig

Entreehal met doorzichten.jpg
Entreehal trap en kastenwand hout.jpg
Entree en trap detail.jpg
Indoor Outdoor livingroom.jpg
Keuken houten latten en woonkamer gietvloer.jpg
Keuken dubbel eiland en houten kastenwanden.jpg